ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ





Τι είναι το τοπικό νόμισμα?
Στην ουσία είναι η μονάδα μέτρησης με την οποία υπολογίζουμε το ύψος της προσφοράς που κάναμε σαν εργασία, μέσα στα πλαίσια της ανταλλαγής προιόντων ή υπηρεσιών. Η αντιστοιχία της μονάδας ανταλλαγής μπορεί να είναι είναι 1Μον.Ανταλ.προς ένα ευρώ ή 1Μον.Ανταλ.πρός μία μονάδα χρόνου π.χ. 10 λεπτά χρόνου.

Γιατί είναι τοπικό?
Γιατί μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την τήρηση των κανόνων. Εκτός αυτού στόχος είναι η ανάπτυξη του τόπου

Γιατί είναι καλύτερα η αντιστοιχία του ανταλλακτικού νομίσματος να γίνεται με το χρόνο και όχι με το εθνικό νόμισμα?
Ασφαλώς είναι πιο πρακτικό σε εποχές νομισματικής σταθερότητας ή αντιστοιχία να είναι με το εθνικό νόμισμα, αν όμως σκεφτούμε ότι το τοπικό νόμισμα έρχεται να λειτουργήσει σε εποχές οικονομικής κρίσης, τότε είναι πιο αξιόπιστη η αντιστοίχιση του με το χρόνο. Σκεφτείτε ότι την περίοδο της Γερμανικής κατοχής ο πληθωρισμός έτρεχε κάθε μέρα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και γι αυτό το χρήμα δεν είχε καμία αξία. Οι μαυραγορίτες της εποχής θησαύρισαν πουλώντας τροφή με αντάλλαγμα χρυσό ή ότι άλλο μεγάλης αξίας.

Να καταργηθεί το ευρώ?
Η τοπική ανταλλακτική μονάδα δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το εθνικό νόμισμα, αλλά να ενισχύσει την οικονομία μιας περιοχής.

Μπορεί να πλαστογραφηθεί?
'Οχι, γιατί δεν υπάρχει με τη τυπική έννοια νόμισμα

Πώς μπορώ να συμμετέχω?
Κάθε πολίτης που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα σύμφωνα με τους κανόνες που ψηφίζει η γενική συνέλευση μπορεί να συμμετέχει.

Ένας μεταπράτης που έχει πάγια έξοδα σε ευρώ πώς αμείβεται?
Κάθε μεταπράτης μπορεί να πληρωθεί με τοπικές μονάδες ανταλλαγής μέρος του ποσοστού του από το κέρδος. Δηλαδή αν κάποιος από ένα συγκεκριμένο προϊόν έχει καθαρό κέρδος 100 ευρώ μπορεί να ζητήσει τα 50 σε μονάδες ανταλλαγής. Επίσης μπορεί να κάνει προσφορές προϊόντων με μονάδες ανταλλαγής σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ποιος καθορίζει τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών?
Η απάντηση αυτή προκύπτει από τις ερωτήσεις. Πόση ώρα κάνει ο ψαράς να πιάσει ένα κιλό ψάρια? Πόση ώρα χρειάζεται μια επιστημονική μελέτη? Πόση ώρα χρειάστηκε για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα? Την τιμή την καθορίζει αυτός που κάνει την προσφορά και ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής την εκτιμά.

Πρακτικά πώς γίνεται η συναλλαγή με τοπικές μονάδες?
Παράδειγμα Συναλλαγής μεταξύ των πολιτών που συμμετέχουν στο σύστημα
Α Έμπορας, Β Εστιάτορας, Γ Τεχνίτης, Δ Νοικοκυρά
Κάποια στιγμή ο πολίτης Α(έμπορας) καταναλώνει υπηρεσίες από τον Β (εστίαση)45,0 Μον.Ανταλ.κόβει απόδειξη με το ποσό, ο πολίτης Β(εστίαση) αυτό το γράφει στη πιστωτική του κάρτα και αυτόματα ενημερώνεται το χρέος στη χρεωστική κάρτα του Α. Κάποια άλλη στιγμή ο πολίτης Γ (τεχνίτης) καταναλώνει προϊόντα 100,0 Μον.Ανταλ. από τον Α (εμπορικό)τότε αυτό γράφεται στη χρεωστική κάρτα του Γ ενώ αντίστοιχα το ποσό των 100,0 γράφεται στη πιστωτική κάρτα του Α. Η πολίτης Δ (νοικοκυρά) φυλάει το παιδί και σιδερώνει τα ρούχα του Α έναντι 50 Μον.Ανταλ.
Σε αυτό το σημείο ο Α είναι πιστωμένος 5 Μον.Ανταλ. γιατί η διαφορά της πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας είναι +5,0, ο πολίτης Β είναι πιστωμένος με +45,0 Μον.Ανταλ.ο πολίτης Γ είναι χρεωμένος με -100,0. και η πολίτης Δ είναι πιστωμένη +50,0 Μον.Ανταλ.
Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μεταξύ δύο ανθρώπων πιστοποιείται με τη κοπή απόδειξης που γράφει τα ονόματα των συναλλασσομένων και το ποσό σε τοπικές μονάδες, όχι τα ευρώ. Κατόπιν καταγράφεται σε ηλεκτρονική βάση στη οποία έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλα τα μέλη.

Συναλλαγές με άλλες περιοχές πως μπορούν να γίνουν?
Οι τοπικές οικονομικές κοινότητες ανταλλαγής μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ανταλλαγές προιόντων με κανόνες που θα θεσπίσουμε από κοινού. Ένας τρόπος συναλλαγής είναι ένα μέλος να είναι γραμμένο σε 2 κοινότητες όπου αγοράζοντας προιόντα που λείπουν από την Α περιοχή τα πουλά στη Β και αντίθετα.

Μία νοικοκυρά μπορεί να συμμετέχει?
Ναι. Κάθε νοικοκυρά που προσφέρει εργασίες, όπως η φύλαξη παιδιών, η καθαριότητα σπιτιών ή ότι άλλο, μπορεί να αμείβεται με μονάδες ανταλλαγής.

Οι επιχειρήσεις πως μπορούν να συμμετέχουν?
Κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει σ'αυτό το ανταλλακτικό σύστημα από τη στιγμή που δέχεται να πληρώνονται τα προιόντα ή οι υπηρεσίες της με μονάδες ανταλλαγής έστω και με ένα ποσοστό από την συνολική αξία τους.

Οι υπάλληλοι μπορούν να συμμετέχουν?
Ασφαλώς, αν η εταιρεία τους συμμετέχει, τότε μέρος του μισθού τους μπορεί να είναι σε μονάδες ανταλλαγής. Αλλά και με υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν σαν άτομα, πέραν της μισθωτής εργασίας τους προκειμένου να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους.

Γιατί να μπει ένας μεταπράτης στο σύστημα?
Η έλλειψη χρήματος στην αγορά κλείνει τα μαγαζιά. Επομένως η προσφορά αγαθών με είσπραξη μέρους της αξίας σε μονάδες ανταλλαγής, βοηθά την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δίνοντας διέξοδο σ' αυτούς που δεν έχουν όλα τα ευρώ για να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Ποιος εξασφαλίζει την αξιοπιστία του συστήματος?
Τούς κανόνες συναλλαγής τους διαμορφώνουμε συλλογικά στις συνελεύσεις και κατόπιν αυτού είμαστε υποχρεωμένοι κάθ' ένας από μας να τους διασφαλίζει.

Μέχρι πιο ύψος μπορεί να φτάσει το χρέος μου ή η πίστωση μου?
Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει το σύνολο των συμμετεχόντων στις γενικές συνελεύσεις που θα γίνονται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Όμως σίγουρα το ποσό αυτό δε πρέπει να είναι μεγάλο για να μην υπάρχει επανάπαυση των αγοραστών χωρίς να προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Π.χ. Κάποιος κάνει αγορές 1000ευρώ χωρίς να προσφέρει τις δικές του υπηρεσίες και αρκείται σε αυτή τη κατάσταση με μια γενική και αόριστη υπόσχεση ότι, θα τις αποδώσει.

Αν κάποιος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του?
Κάποιος πρέπει να είναι πολύ αφελής, να μη θέλει να τηρήσει την υποχρέωσή του να προσφέρει τις υπηρεσίες, που δήλωσε ότι μπορεί να προσφέρει. Το κέρδος του θα είναι ασήμαντο σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα έχει από τη συνεπή στάση στα συμφωνημένα του.Πιο συγκεκριμένα αν η συνέλευση έχει ορίσει σαν ανώτατο όριο χρεωστικού λογαριασμού τα 100ευρώ τότε πραγματικά αυτός που θα το επιχειρήσει θα είναι αξιοθρήνητος.


Αν 2άτομα θέλουν να κοροϊδέψουν τα υπόλοιπα μέλη της ανταλλακτικής ομάδας?
Σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να απαντήσουμε με ένα παράδειγμα.
Αν δεχτούμε ότι η ανταλλακτική κοινότητα έχει ορίσει ως όριο χρέους και πίστωσης τα 100ευρώ
Ο 'Αλφα σε συνεννόηση με τον Βήτα τον χρεώνει με εικονικές υπηρεσίες 100ευρώ. Στο σημείο αυτό ο Βήτα έχει εξαντλήσει το χρεωστικό του όριο και από εδώ και πέρα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο Άλφα έχει δυνατότητα αγορών 200ευρώ εντός της κοινότητας (100για να φέρει το πιστωτικό του λογαριασμό στο 0 και 100 που είναι το χρεωστικό του περιθώριο). Από το σημείο αυτό και ύστερα δεν έχουν δικαίωμα άλλων αγορών ούτε ο (Α) ούτε ο (Β). Επομένως το κέρδος που μπορούν να μοιραστούν είναι από 100ευρώ, όσο δηλαδή και το χρεωστικό όριο του καθενός ξεχωριστά. Αλήθεια αξίζει τον κόπο? 

Ενα μέλος της ανταλλακτικής κοινότητας είναι υποχρεωμένο να συναλλαχθεί με κάποιον όταν δεν το επιθυμεί?
Κανένας δεν υποχρεώνεται να συναλλαχθεί με κάποιον για όποιο λόγο κρίνει αυτός.

Πώς μπορεί να αποσυρθεί κάποιος από την ανταλλακτική κοινότητα?
Για να αποσυρθεί κάποιο μέλος από την ανταλλακτική κοινότητα πρέπει να φέρει το λογαριασμό του στο 0 δηλαδή να μη χρωστάει υπηρεσίες αλλά ούτε να έχει να λάβει.

Ποιος διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων?
Ο διαχειριστής της βάσης δεδομένων δεν θα είναι ένα σταθερό πρόσωπο. Το ποιος θα είναι αυτός το ορίζει η ετήσια γενική συνέλευση και η διάρκεια της θητείας του θα είναι 6μηνη με δυνατότητα ανανέωσης.


Υπάρχει αμοιβή για τον διαχειριστή?
Ναι. Ασφαλώς το ποσό αυτό θα είναι πολύ μικρό και σε ανταλλακτικές μονάδες. Το ποιο θα είναι αυτό θα το ορίζει η γενική συνέλευση η οποία θα αποφασίσει αν θα είναι ένα στάνταρ ποσό ανά μήνα ή ανά συναλλαγή. Αντιλαμβανόμαστε ότι μια υπεύθυνη εργασία πρέπει να αμείβεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου