ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ


Οι συναλλαγές που πραγματοποιούμε δεν είναι πάντα ίδιου μεγέθους. Στην καθημερινότητά μας κάνουμε συναλλαγές μικρού κόστους, στη διάρκεια του μήνα κάποιες μεσαίου κόστους και αραιότερα μεγάλου ή πολύ μεγάλου. Πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις περιπτώσεις?
Για τις ανταλλαγές μικρού κόστους όπως ο καφές σε μια καφετέρια ή το ρύζι στο μικρομάγαζο, αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μεταξύ των συναλλασσομένων με την κοπή απόδειξης ανά εβδομάδα π.χ. Οι συμφωνίες μεσαίου κόστους φαντάζομαι ότι θα καλύπτονται από το πιστωτικό και χρεωστικό όριο που έχει συμφωνήσει η κοινότητα.
Τι γίνεται με μία συμφωνία συναλλαγής μεγάλης κλίμακας η οποία ξεπερνά το πιστωτικό όριο?
Την απάντηση τη δίνουμε με ένα παράδειγμα. Το μέλος Α κάνει εργασίες στον Β αξίας 1000 Αντ.Μον. Και συμφωνούν το 50% των πιστωτικών μονάδων του Β από την ημερομηνία της συμφωνίας,να μεταφέρονται στον Α μέχρι να εξοφληθεί το ποσό. Τότε ενημερώνουν τον διαχειριστή του συστήματος για να προγραμματίσει τον μηχανισμό στη βάση δεδομένων ώστε να γίνονται αυτόματα οι απαραίτητες ενημερώσεις των καρτών χωρίς να χαλάει η ισορροπία του συστήματος που έχει συμφωνηθεί να είναι 100Αντ.Μον π.χ το όριο χρέους. Η κοινότητα δεν μπαίνει εγγυητής σε αυτή τη συμφωνία απλά καταγράφει τα δεδομένα στο πρόγραμμα για να διευκολύνει την συναλλαγή και λειτουργεί σαν μάρτυρας.Με αυτόν τον τρόπο το Β μέλος εξακολουθεί να έχει μονάδες για τις καθημερινές του συναλλαγές και ο Α να εξοφληθεί σταδιακά. Οι παρακάτω εικόνες μας δείχνουν την αποτύπωση της συναλλαγής σε πρόγραμμα excel.


Κάρτες του (πιστωτή) Α
Συγκεντρωτική κάρτα του Α 
Χρεωστική κάρτα του Α
Πιστωτική κάρτα του Α



Κάρτες του (χρεωστή) Β


Συγκεντρωτική κάρτα του Β
Χρεωστική κάρτα του Β
Πιστωτική κάρτα του Β
Κάρτα αποπληρωμής ειδικού χρέους του Β







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου